Oplossingen op korte termijn

Vermoeidheid - Oplossingen op korte termijn

Tip 1 - Lichamelijke activiteit

Train 2x per week 30 min. aan een hartslag van 180 – (je leeftijd).

Praktische tips om in gang te komen

  Maak een lijst van lichamelijke activiteiten die je echt plezier verschaffen.

  Creëer een routine – Ga naar het zwembad, ga bij een wandelclub, schrijf je in voor een cursus, maak een schema om te gaan lopen of thuis oefeningen te doen, sport samen via een online toepassing.

  Kies een actieve vorm van transport voor je verplaatsingen – Laat de auto staan als het mogelijk is en kies voor wandelen of fietsen en neem de trap.

  Verdeel je activiteiten over de hele week – Elke sessie van lichamelijke activiteit moet minstens tien minuten duren.

  Word lid van een team – Neem deel aan sport- en vrijetijdsactiviteiten in groep. Dat stimuleert. Je slaat twee vliegen in een klap: je bent in beweging en je sluit vriendschap.

  Hanteer de regel van 10 %. Als je gewend bent aan een bepaald activiteitsniveau en je wil dat verhogen, dan mag je er telkens maar 10 % bij doen.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met twee keer per week 10 minuten snelwandelen en de duur geleidelijk opvoeren, totdat je drie keer per week 30 minuten doet.

Tip 2 - Voeding

Vind opnieuw diversiteit in je voeding, het plezier om te eten en de gezelligheid tijdens de maaltijden. Als je je ontbijt overslaat, ’s middags maar een broodje eet, snackt als je thuiskomt en je volpropt tijdens het diner omdat je terecht uitgehongerd bent, dan word je overmand door vermoeidheid.

Praktische tips om jezelf aan te pakken

  Objectiveer wat je eet. Je moet eerst weer orde brengen in je voeding als je weer in vorm wilt raken. De eerste oefening is 1 week lang alles opschrijven wat je eet en drinkt, tot in de kleinste details. Zo zullen uitspattingen en tekorten bovendrijven.

  Plan je voedingsweek. Zo vermijd je voedingsvalkuilen en snelle maaltijden, zoals frieten, pizza en pasta. En vooral, plan ‘weldoordachte en verstandige’ maaltijden.

  Eet op vaste momenten en neem je tijd om te eten en goed te kauwen. Doe niets anders als je eet. Als je werkt of tv kijkt terwijl je eet, dan voel je niet de ontspanning die een maaltijd je moet geven. Hou je zintuigen wakker.

  Vermijd om suiker te eten voor het vieruurtje. De insulinepiek kan leiden tot te lage suikerwaarden in je bloed.

  Vermijd overvloedige, rijke en vette gerechten. Die zijn moeilijker te verteren. De vertering vereist veel energie van het organisme en genereert dus vermoeidheid. Dat was intussen wel duidelijk.

  Ga niet zelf aan de slag met strikte diëten waarin je bepaalde dingen niet mag eten (lactose, gluten, vezels), tenzij er een bewezen medische reden voor is. Zulke strikte diëten zijn een bron van frustratie, tekorten en hoge kosten. Ze putten je organisme uit en leiden vaak tot stress.

Je voeding hoeft niet bij elke maaltijd evenwichtig te zijn. Het evenwicht in energie en voeding is verspreid over meerdere weken. Maar vermijd wel absoluut bereide maaltijden uit de supermarkt.