Directe oplossingen

Emoties - Directe oplossingen

Oefening 1 – De tijger

Duur : 3min.

De kwaliteit van onze bewegingen heeft een invloed op de kwaliteit van onze moraal (en ons leven). Emoties moeten via ons lichaam worden uitgedrukt. Ze willen alleen maar gelenigd worden, overal, altijd en helaas ook tegen iedereen.

Sta met je voeten iets uit elkaar (loodrecht ten opzichte van je heupen) en stel je voor dat je een tijger bent in de jungle, tegenover een boomstam. Hef je linkerpoot (eigenlijk je linkerhand!) zo hoog mogelijk op en krab de stronk naar beneden tot aan je middel.

  Voer dezelfde handeling met je rechterpoot. Doe dit sneller en sneller met je knieën lichtjes gebogen. Trek tegelijkertijd gezichten met al je gezichtsspieren, brullend als een tijger. Maak jezelf los. Als het helpt, kan je denken aan een situatie waarin je overstuur was en je je boosheid niet kon tonen. Je krabt, je trekt gezichten, je brult, je beweegt.

  Verhoog de intensiteit en voel hoe je hele lichaam meedoet.

Laat tot slot een luide brul horen en maak het gebaar alsof je een sluier boven je hoofd verscheurt. De sluier staat voor alles wat je ervan weerhouden heeft om vrij en gelukkig te leven. Neem dan een paar momenten om het leven door je lichaam te voelen ruisen. Positieve emoties stromen door je heen.

  Observeer hoe deze eenvoudige oefening je heeft ontspannen en je opgewekter maakt. Spreek in stilte of hardop je dankbaarheid uit voor jouw lichaam, jouw prachtige kathedraal : “Ik voel me goed”, “ik ben bevrijd”.

Oefening 2 – De yoga van de lach

Duur : 3min.

De yoga van de lach biedt vele positieve effecten. Als we lachen, circuleert er zuurstof. We denken met meer vrijheid. Gedachten verdwijnen niet, maar gaan verder weg. Als we lachen, verdwijnt de spanning, kunnen we loslaten.

  Glimlach uitbundig gedurende 1 min. Voel je vrij om rond te kijken naar andere mensen met een brede glimlach of om naar jezelf te kijken in de spiegel. Lachen is communicatief. Haal dan adem.

  Stel je voor dat je je handen 20” zorgvuldig wast en je lacht hartelijk alsof iemand je net een grappig verhaal heeft verteld. Lach ! Lach !

  Gedurende 10′ besluit je om te lachen bij alles wat je doet.

Oefening 3 – De kracht van het loslaten

Duur : 10min.

Tijdens crisismomenten krijgen we allemaal te maken met ‘emotionele stormen’: gedachten die in ons hoofd rondspoken en pijnlijke gevoelens die ons lichaam binnendringen. Angst en ongerustheid zijn onvermijdelijk.

Loslaten is een van de sleutels tot gelukkig zijn, misschien wel de belangrijkste. Loslaten lijkt gemakkelijk: alles loslaten wat ons doet lijden, maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig. Loslaten betekent begrijpen dat we onszelf kunnen veranderen, maar dat we de gebeurtenissen in ons leven of de mensen erin niet kunnen veranderen. We moeten stoppen met het creëren van verwoestende emoties zoals boosheid, frustratie, angst, woede, ontevredenheid, haat …
Een eerste sleutel is een onderscheid te maken tussen wat we kunnen controleren en wat we niet kunnen controleren, en wat we moeten loslaten, en waarvan we afstand moeten nemen

  Maak een lijst van alles wat jou op dit moment bezighoudt per gebied (gezondheid, werk, relatie, familie, toekomst…).

  Verdeel de verschillende elementen in de twee cirkels hieronder: wat ik kan controleren en wat ik niet kan controleren.

Wat zie je ? Welke beslissing kun je nu nemen ?

Doe deze oefening regelmatig. Dit stelt je in staat een gevoel van loslaten te cultiveren.