Vermoeidheid

Vermoeidheid - Inleiding

Werk, gezinsleven, vrienden, sociale contacten... vandaag lijkt alles in elkaar door te lopen

In deze onzekere periode hebben we ALLEMAAL last van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

Vermoeidheid is een bijzonder geniepige vijand, want niet altijd op ons gezicht af te lezen. Je moet beseffen dat een vermoeide persoon heel vaak weinig uiterlijke tekenen van vermoeidheid vertoont.

Voor collega’s of familieleden is het dus vaak moeilijk om precies te begrijpen welke problemen samenhangen met vermoeidheid.

Vermoeide mensen zeggen vaak: “Ik functioneer op automatische piloot !” “Het lijkt wel alsof mijn hoofd niet is verbonden met mijn lichaam !” “Ik ben helemaal op, ik kan niet meer !”, “Ik heb geen controle meer over mijn lichaam !”, “Ik zit op een boot en er staat niemand aan het roer !”. Herken je je in die vergelijkingen ?

We gaan op reis in de wereld van vermoeidheid. We zullen die proberen te begrijpen en concrete oplossingen geven om je energie te herstellen.

Als je je vermoeidheid aanpakt, dan is het alsof je je klaarmaakt voor een reis en zin hebt om nieuwe gebieden te ontdekken. Het lijkt een beetje alsof je een grote ontdekkingsreiziger van vroeger bent: je gaat een bepaalde richting uit, zonder precies te weten hoe de overtocht zal zijn of hoe het beloofde land eruit zal zien. De enige zekerheid is dat je je beter zal voelen en dat je – soms slechts gedeeltelijke – antwoorden zal vinden op je vragen.

Zelfs ontdekkingsreizigers maken zich ongerust: is dit goed voor mij ? Heb ik de vaardigheden hiervoor ? Begin ik niet aan een onmogelijke onderneming ? Zal ik voldoende tijd hebben ? Ga zitten, sluit je ogen als je dat wil en begin eraan !