Directe oplossingen

Stress - Directe oplossingen

1. DE ANTI-STRESS TOOLBOX

Oefening 1 – Hartcoherentie

Duur : 5min.

We ademen meestal zonder ons ervan bewust te zijn. De ademhaling levert zuurstof en heeft een grote invloed op de stofwisseling, de hartfunctie en de bloedsomloop. Een diepe, rustige ademhaling is de eenvoudigste en meest basale manier om te ontspannen.

3x per dag – 6 ademhalingen in 1 min - duur 5 min.

  Ga in een comfortabele houding zitten, hetzij op de grond met de benen gekruist (dit wordt de lotushouding of halve lotus genoemd) of gewoon op een stoel, met je voeten plat op de grond. Als je nog nooit gemediteerd hebt, raad ik je aan om op een stoel te gaan zitten, dat is veel comfortabeler. Neem een rechte maar ontspannen houding aan. Je rug moet recht blijven, zonder gespannen te zijn. Trek je schouders niet naar achteren, probeer niet een rechte ruggengraat te krijgen. Kijk gewoon naar voren en voel de verticaliteit van je lichaam. Je buikspieren en je rug- en armspieren, moeten voldoende ontspannen zijn om je comfortabel te voelen.

  Laat kalmte over je komen.

  Adem met volle bewustzijn. Je ademt 5 tellen in en 5 tellen uit.

De volgende stap is je aandacht naar je ademhaling brengen. Eerst ga je je ademhaling alleen observeren. Doe alsof je een buitenstaander bent en observeer hoe de lucht via je neusgaten je lichaam binnenkomt, je longen vult en er dan via je neusgaten weer uitgaat. Probeer niet in te grijpen op je ademhaling. Probeer die niet langer of dieper te maken. Je aandacht volgt de heen en weer beweging van de lucht in je lichaam. Deze beweging, die natuurlijk en heilzaam is voor je lichaam, is de prana, de vitale adem die je oplaadt met energie. Hoe meer je je aandacht hierop richt, hoe meer de prana versterkt wordt en je energie brengt. Aandacht is een ongelooflijk werktuig van de geest.

Oefening 2 – De 4 elementen

Duur : 5min.

We zijn Aarde, Water, Licht en Lucht.

Doe je ogen dicht.

AARDE

  Strek je rug, voel je zitvlak op de stoel en duw je voeten in de vloer.

  Noem drie dingen die je in je lichaam voelt: 1… 2… 3

Terre

LUCHT

  Leg een hand op je buik en een hand op je hart.

  Adem in in coherentie met je hart: 5 tellen inademen – 5 tellen uitademen.

Air

WATER

  Activeer je speekselvorming door citroensap in je mond voor te stellen.

  Slik je speeksel door.

Eau

LICHT

Denk aan een afgelegen plek, in de beste tijd van het jaar, met het weer dat jij het fijnst vindt. Je hebt een goed gevoel.

  • Wat zie je ?
  • Wat ruik je ?
  • Wat hoor je nog meer ?
  • Wat voelt je lichaam ?
  • Welke emotie voel je ?

Plak één woord op deze ervaring.

Maak meerdere keren per dag met je zintuigen opnieuw contact met deze plek. Dat is een bron van plezier.

Lumière

Oefening 3 – Steunpilaren

Duur : 5min.

In moeilijke momenten kan het een oplossing zijn om een beroep te doen op een welwillende steunpilaar die je kan kalmeren als hij of zij aanwezig is. Bewaar een foto in je telefoon van een ‘persoon’ die jou kan geruststellen: je moeder, je echtgenoot, je huisdier, een spirituele of religieuze figuur voor gelovigen…

  Denk aan deze persoon en identificeer al zijn kwaliteiten, alle menselijke waarden die hij in zich draagt en die voor jou heel belangrijk zijn.

  Deze persoon staat naast je. En kijkt naar jou. Hij heeft een vriendelijke blik in zijn ogen, is in staat alles te aanvaarden, je grondig te begrijpen, het beste in je te zien en in je te geloven.

Stel je voor dat je in contact komt met deze steunpilaar op de manier die het meest overeenkomt met jouw behoeften: je houdt elkaars hand vast, hij legt zijn hand op je schouder, neemt je in zijn armen … Voel nu dit contact, alles wat hij op je overbrengt in termen van warmte, empathie, steun …

  Stel je de woorden voor die deze persoon tegen je zou zeggen om je te helpen in je huidige moeilijkheden. Deze persoon spreekt tot je of zendt je een boodschap van binnenuit. Hij vertelt je de woorden die je het meest nodig hebt. Wat zijn die woorden? “Ik ben er voor je”, “Je gaat het redden”, “Ik vertrouw je”, “Ik ben trots op je”. De woorden: Laat deze woorden weerklinken in elke cel van je lichaam.