Stress

Stress - Inleiding

De covid-19 pandemie is al enkele maanden aan de gang en we zien nog steeds het einde van de tunnel niet.

Het is dan ook normaal dat men een vorm van angst of stress ontwikkelt ten aanzien van de verschillende werkelijke of ingebeelde gevolgen van de epidemie. Het is niet abnormaal dat je je op dit moment slecht voelt.

  • Stress is in de eerste plaats een normale fysiologische reactie op een abnormale situatie; het maakt integraal deel uit van ons bestaan. Het stelt ons lichaam in staat zich aan te passen aan de vele positieve of negatieve gebeurtenissen die we meemaken.
  • Stress verschijnt en verdwijnt vanzelf, afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van stressoren.
  • In de praktijk is het moeilijk om de tekenen van stress te herkennen en, erger nog, velen van ons voelen deze signalen wel, maar negeren ze.

Erkennen dat we ons gestrest voelen, is belangrijk.

Dit betekent echter niet dat we er alleen mee moeten leven. We kunnen onze stress op twee manieren onder controle krijgen: ten eerste door hem beter te leren kennen en ten tweede door zelfbeheersingsstrategieën te ontwikkelen. We gaan onder andere kijken naar de anti-stress toolbox, technieken om invasieve gedachten die ons dag en nacht opvreten uit te bannen en strategieën om goede gewoonten in te voeren.

Maar dit is een marathon, geen sprint. Leren omgaan met stress is een dagelijkse taak.