Directe oplossingen
Slaap - Directe oplossingen
1. GEDACHTENBOEK
Leer opnieuw om het boek van je gedachten te sluiten. Onze hersenen knetteren om diverse redenen: overbelasting, angst, stress, overpeinzingen, opwinding…
Laat je in je verbeelding meevoeren naar de afbeelding van een verpakking, waarin je alles wat je stoort voor een tijdje opzij kan zetten, in de wetenschap dat je je er later mee zal bezighouden. Het is een soort ‘zorgenbox’. Het kan van alles zijn: een doos, een koffer, een kluis… Misschien is het moeilijk om alles in de box te steken. Dat is normaal, maak je daar vooral geen zorgen over. Het belangrijkste is dat je iets meer plaats hebt gecreëerd in jezelf om toegang te kunnen krijgen tot je grondstoffen.
Oefening 1 – Zorgenbox
Je ligt in je bed. Je wordt overspoeld door gedachten over de dag. Je overloopt je dag en je maakt je zorgen voor morgen. Maar het is niet het goede moment om daarmee bezig te zijn.
Stel je een opberger voor.
Ga na hoe die eruit ziet (grootte, kleur, vorm, materiaal, sluiting, specifieke kenmerken). Het kan een koffer zijn, een kluis, een doos, van een bepaalde kleur, met deurtjes of deksels die op slot kunnen.
Open de opberger.

Steek daar ALLES in wat je stoort: je gedachten, je bezorgdheden, je overpeinzingen. Sta niet stil bij wat je dwarszit. Dat doe je later op een beter moment. Zet je gedachten opzij en steek ze in de opberger.
Sluit de verpakking hermetisch en observeer in je lichaam welke gewaarwordingen je voelt bij het feit dat je gewoon aanwezig bent, in het hier en het nu: dat noemen we de ‘veilige toestand’.
Zet de verpakking op een plek die verwijderd is van je bed.
Strek je uit, adem volgens de hartcoherentie 3 – 6 – 5 en volg de 4 TIPS.
Laat een woord opkomen dat je ervaring goed weergeeft: ‘kalmte’, ‘plezier’, ‘geluk’…
Als er nog een gedachte opkomt, dan zeg je ferm en duidelijk ‘Stop, in de doos!’.
Herhaal dit totdat de gedachte veilig opgeborgen is.
2. 4 TIPS
Als ik in mijn bed lig en mijn gedachten en overpeinzingen zijn opgesloten, dan neem ik tijd voor MEZELF.
Oefening 2 – 4 tips
Hier volgen vier stappen die je kan volgen op het moment dat het licht uitgaat in je slaapkamer.

3. SIËSTA
Diverse studies wijzen op het nut van een siësta.
Er bestaan verschillende soorten siësta’s, afhankelijk van de context en het moment van de dag.
De tijd tussen 13 en 15 uur, in het midden van de dag, is het meest geschikt.
- Vandaar de naam ‘middagdutje’. Een micronap duurt 5 minuten. Het is een moment van ontspanning (bureau, auto, transport) dat je een paar keer per dag kan inlassen. Hiermee verbeter je je geheugen en je aandacht.
- Een powernap duurt 15 tot 20 minuten. Die bevat alleen trage, lichte slaap en kan je het beste doen aan het begin van de namiddag op een rustige plek.
Oefening 3 – Micronap volgens Dali
Ga zitten op een stoel.
Laat je handen naast je stoel bungelen.
In die positie houd je een zware sleutel vast, voorzichtig geklemd tussen het uiteinde van je duim en je wijsvinger van je linkerhand.
Concentreer je op de contactpunten met de stoel, het contact met de sleutel.
Laat je lichaam zakken in de stoel.
Laat je ademhaling vertragen.
Als de sleutel valt, dan veer je op een dynamische manier recht. Valt de sleutel niet, dan is het beter om de powernap te beëindigen na 5 min. en op een dynamische manier recht te veren.
Oefening 4 – Middagdutje
Ga languit liggen in een afgesloten plaats.
Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt.
Het is belangrijk dat je op je gemak bent. Trek je schoenen uit, maak je riem los.